Als u een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluit, kunt u die voor een groot deel zelf invullen. U kunt bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid door psychische klachten wel of niet opnemen in de dekking. Nogal wat ondernemers kiezen ervoor om dat niet te doen. Is dat verstandig?
Veel ondernemers denken dat zij nooit zullen uitvallen door psychische klachten. Het klopt inderdaad dat ondernemers minder vaak dan werknemers in loondienst arbeidsongeschikt raken door bijvoorbeeld een depressie of een burn-out. Dat komt vooral omdat ondernemers een hoge mate van persoonlijke werkautonomie hebben: ze kunnen hun werk zelf plannen en zelf beslissen hoe ze het uitvoeren. Daardoor krijgen ze energie en voelen ze zich gelukkig.
Stress bij jonge ondernemers
Maar ondernemers kennen ook situaties met veel stress. Altijd bereikbaar zijn, snel de klant bedienen, nog net die ene opdracht binnenhalen. Ze werken soms zo hard dat ze slaap te kort komen. Ook hebben ze nogal eens moeite om een goede werk-privé balans te vinden en zijn in hun vrije tijd toch weer met het bedrijf bezig. Als dan de bedrijfsresultaten door economische tegenwind tegenvallen of als de zaak door andere oorzaken in de problemen komt, kan de stress toenemen. Vooral jonge ondernemers kampen met gezondheidsklachten door stress. In feite heeft deze groep even vaak burn-outklachten als werknemers in loondienst. Volgens onderzoek van onderzoeksbureau GfK heeft 62% van de jonge ondernemers tussen 18 en 34 jaar last van burn-out gerelateerde klachten.
Klachten aanpakken
Een opmerkelijk verschil tussen werknemers en ondernemers met burn-outklachten is dat werknemers veel sneller hulp zoeken. Ondernemers vinden dat ze het probleem zelf moeten kunnen oplossen. Maar te lang doorlopen met klachten maakt de kans op een werkelijke burn-out juist groter. Alleen al daarom is een dekking op de AOV voor psychische klachten een uitkomst. De meeste AOV-verzekeraars hebben namelijk preventie hoog in het vaandel staan. U kunt ondersteuning krijgen om uw stressklachten aan te pakken voordat u daadwerkelijk uitvalt.
Checks en coaching
Zo bieden verzekeraars vaak gezondheidschecks om na te gaan hoe het staat met uw fysieke en mentale gezondheid. Of u kunt een bedrijfsprofiel laten opstellen die uw ontwikkelmogelijkheden en uitvalrisico’s in kaart brengt. En een arbeidsdeskundige kan u met coaching en een stappenplan helpen om een burn-out te voorkomen. Raakt u toch arbeidsongeschikt? Dan ontvangt u na de afgesproken wachttijd een uitkering. Die kan zelfs doorlopen tot uw AOW-leeftijd.
Laat niet zomaar de dekking voor psychische klachten weg uit uw AOV. Neem contact op met ons kantoor om te bespreken wat een passende AOV-dekking is in uw situatie.
Ambyerstraat Noord 52 B
6225 EG Maastricht
Ons kantoor is geopend van maandag t/m donderdag.
Bezoek aan ons kantoor bij voorkeur op afspraak.