De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft in vijf jaar tijd al meer dan 114.000 meldingen van datalekken ontvangen. Ook uw bedrijf kan getroffen worden door een dergelijk datalek. Hoe kunt u het cyberrisico beperken? Met een cybertest komt u daar snel achter.
Weet u wat u moet doen als uw bedrijf getroffen wordt door een cyberaanval? Veel ondernemers moeten die vraag helaas met nee beantwoorden. Maar u hoeft geen IT-deskundige te zijn om een aantal maatregelen te treffen voor een grotere cyberveiligheid. Het Digital Trust Centre van de overheid heeft speciaal voor mkb’ers en zzp’ers de CyberVeilig Check ontwikkeld.
Software, back-ups en bellijst
Aan de hand van een eenvoudige vragenlijst krijgt u binnen vijf minuten een actieplan waarmee u direct aan de slag kunt. Bijvoorbeeld een up-to-date antivirussoftwareprogramma laten draaien op de computers en servers binnen uw bedrijf. Regelmatig een back-up van uw belangrijkste bestanden maken en een lijst uitprinten met telefoonnummers van partijen die u kunnen helpen als er zich een cyberincident voordoet.
Veiligheid en alertheid
Verder kunt u het cyberrisico terugdringen door te kiezen voor een tweestapsverificatie. Naast het wachtwoord is er dan nog een extra stap nodig om in te loggen. Criminelen kunnen dan moeilijker bij uw bedrijfsapplicaties. Zorg ook voor goede e-mailbeveiliging en voor het automatisch updaten van alle met internet verbonden apparaten. Veel cyberincidenten vinden plaats door middel van phishing. Het is van groot belang dat u en uw medewerkers daar alert op zijn. Test uw kennis daarom eens met de Phishing Quiz.
Verschillende cyberverzekeringen
Maar cybercriminelen worden steeds slimmer en kunnen daarom ook uw IT-systemen binnendringen. Een cyberverzekering kan dan uitkomst bieden. Daarbij kunt u kiezen uit verschillende modules. Soms kunt u al een beroep doen op de polis als er alleen nog maar een dreiging is van een cyberincident. Is uw systeem daadwerkelijk gehackt, dan is er een vergoeding voor de reparatie, vervanging of herstel van programma’s, data en websites. Kosten voor een IT-expert kunnen verzekerd zijn, maar ook voor crisismanagement en voor herstel na reputatieschade. Denk ook aan het risico van aansprakelijkheid als gevoelige datagegevens in verkeerde handen komen. Ook dat is verzekerbaar.
Vraag ons om advies
Wilt u meer weten over de cyberverzekering en wilt u weten welke dekking geschikt is voor uw bedrijf? Neem dan contact op met ons kantoor.
Ambyerstraat Noord 52 B
6225 EG Maastricht
Ons kantoor is geopend van maandag t/m donderdag.
Bezoek aan ons kantoor bij voorkeur op afspraak.